עונת הסתיו עומדת בפתחנו, מקרבת אלינו את תקופת החגים ומתהדרת ביופיים של פרות עץ הרימון, האדומים והעסיסיים. בקרוב יעטר הרימון המלכותי את שולחננו בהיותו אחד מהסמלים המרכזיים של ראש השנה. לפי המסורת היהודית מכיל הרימון 613 גרעינים, כמספר המצוות שניתנו בתורה ומברכים עליו: "שירבו זכויותינו כרימון". למעשה, הרימון הינו פרי קדום, שמקורו בפרס והוא אחד משבעת המינים בהם התברכה ארץ ישראל, המסמל חכמה ושפע. נעשו בו שימושים רבים הודות לרכיבים הייחודים שמצויים בו והוא היווה מקור תזונתי חשוב, שימש ברפואה, כאמצעי טיפוח וכחומר גלם לצביעה ולעיבוד בדים ועורות. כבר בימי קדם מילא הרימון תפקיד חשוב ברפואה העממית והיה ידוע בסגולותיו הבריאותיות. קיימות דוגמאות לשימושים רפואיים שנעשו ברימון עוד משחר ההיסטוריה והוא ניתן כתרופה נגד תולעי קיבה, לטיפול בדלקות גרון, לטיפול בדיזנטריה, בדלקות עיניים והרמב"ם, שנודע בבקיאותו הענפה בתורת הרפואה, מעיד כי הרימון בעל יכולות לאיחוי פצעים, להסדרת מערכת העיכול ולהקלה על בחילות וכאבי ראש.
בשנים האחרונות קיבל הרימון מקום של כבוד בעקבות מחקרים חדשים, אשר הוכיחו כי לרימון רכיבים תזונתיים ייחודים, שתורמים באופן משמעותי לבריאות ובעקבות כך חלה עלייה של ממש בצריכתו. ידוע כי הרימון מכיל ויטמינים ומינרלים חשובים כגון, ויטמין K, A, C ו- B, אשלגן, נתרן, סידן, זרחן ועוד, אך יותר מכל הוא נמצא עשיר בנוגדי חמצון, ברמה שגבוהה מכל פרי אחר וגם בהשוואה ליין אדום ולתה ירוק. הודות לרכיבים אלו מהווה הרימון כלי נשק יעיל במיוחד במניעה ובטיפול במחלות שונות.
מחקר חדש, שנערך באוניברסיטת אוהיו, שבארצות הברית, קובע כי לרימון רכיבים בעלי תכונות ייחודיות, אשר תורמים לבריאות הפה ומורידים משמעותית את הסיכון ללקות בדלקות חניכיים. המחקר מצא כי במשך 4 שבועות של שימוש יומי קבוע במי שטיפת פה, המכילים רימונים, נמצאה בקבוצת הטיפול ירידה משמעותית בספירה של מספר פתוגנים בפה וכן, נמצאה ירידה כוללת ברמת הפרוטאין, אשר גורם להיווצרות פלאק ומחלות חניכיים, הודות לפעילות מוגברת של חומרים נוגדי חמצון ברימון, המעכבים את היצמדותם של זנים שונים של חיידקי הפה. מסקנת החוקרים היא שלרימון יש תכונות רפואיות המסייעות לשמירת בריאות הפה והחניכיים בשימוש קבוע. מחקר זה פורסם בגיליון האחרון של כתב העת המדעי Phytotherapy Research, היוצא באנגליה, ומצטרף לשורה ארוכה של מחקרים המעלים את סגולותיו הבריאותיות של הרימון.ממחקרים נוספים שנערכו עולה, כי הרימון מסייע בהורדת הכולסטרול ופועל למניעת תהליך החמצון של הכולסטרול הרע המכונה LDL. תהליך החמצון של הכולסטרול נגרם עקב פעילותם המזיקה של הרדיקלים החופשיים, המצויים בעשן, זיהום אוויר, חיידקים ווירוסים שונים אליהם אנו חשופים. על ידי הקטנת הנזק שנגרם בעקבות תהליכי החמצון מפחיתים מעכבי החמצון שברימון את רמת הכולסטרול הרע ומקטינים את הסיכון לחסימה של כלי דם. החומרים מעכבי החמצון המצויים ברימון נקראים אנטוציאנינים וטאנינים והם מספקים קו הגנה בגוף מפני תהליכי חמצון אלו. הודות לתכונות אלו של הרימון ניתן לסייע, כאמור, בהורדת רמות הכולסטרול הרע בדם ובעקבות כך להוריד את הסיכון למחלות לב וכלי דם ולהפחית את הסיכון לטרשת עורקים. בנוסף, נמצא כי החומרים נוגדי החמצון ברימון מחזקים את מערכת החיסון, מעכבים גדילת תאי סרטן שונים וקליפתו מסייעת להפסקת דימומים חיצוניים ולמניעת זיהומים. הרימון, בו מצוי ריכוז גבוה של ברזל, מסייע להתגבר על אנמיה והוא משמש, בין היתר, להקלת גודש בכבד, להקלת מצבים של דלקות פרקים, דלקות עיניים ואף למניעת אוסטיאופורוזיס.מיכל גרשוביץ, דיאטנית קלינית, מנהלת מקצועית מחלקת דיאטה, רשת סטודיו C, הסבירה כי: "כדי ליהנות מההשפעות המיטיבות של הרימון מומלץ לשתות כחצי כוס מיץ רימונים מדי יום. חצי כוס מיץ שוות ערך למנת פרי ומכילה 60 קק"ל. שתיית המיץ טובה יותר מאכילת גרעיני הפרי עצמם כיוון שרובם של נוגדי החמצון משתחררים מהקליפה בעת סחיטתם. יחד עם זאת, כיוון שברימון יש ריכוז סוכר גבוהה יש לצרוך אותו בהגבלה, בעיקר הסובלים מסוכרת ומשומנים בדם. ניתן לקנות את הרימון בעונה ולשמור אותו בקירור עד חצי שנה כדי ליהנות מערכיו התזונתיים".מעבר לתועלות הרבות והברורות של הרימון בתחום הרפואה והתזונה, גויסו סגולותיו לשימוש גם בתחום האסתטיקה והוא נודע כמאט תהליכי הזדקנות, הודות לאותם רכיבים ייחודיים מעכבי חמצון, שתורמים להאטה והגנה מפני תהליכי הזדקנות של התאים ושל העור.
המאמר נכתב על ידי מיכל גרשוביץ, דיאטנית קלינית, מנהלת מקצועית, מחלקת דיאטה, רשת סטודיו C. לחומרים נוספים בנושא תזונה ופעילות גופנית http://www.studioc.co.il/